„Danas se održava još jedno književno veče. Nastupa Sergej Jesenjin s poemom „Pugačov“. Početak: 21:00.”

Galina i Ana Nazarova su na promociju ranije stigle. Dvorana se postepeno punila publikom, okupili su se istinski ljubitelji poezije.

“Veče poezije nije bilo prekasno zakazano“ – prisećao se S. D. Spaski. “Iza mene, kroz prozore na koje još nisu bile navučene zavese, izlivala se nezagašena svetlost letnje večeri. U daljini, na praznoj i širokoj pozornici, nazirala se Jesenjinova figura. Bio je odeven u stilu imažista tog perioda. Široka, slobodno prošivena bluza, nešto između jakne i smokinga. Bela košulja i leptir-mašna, lakovane cipele. Krajevi bluze su lepršali dok je izgovarao poemu. Ponekad bi se zaustavljao, kao obamro, pa se potom obrušavao celim telom napred. Sve vreme je ruke bacao u vazduh, kao da uzleće, čineći kružne pokrete. Glas mu je tutnjao i kotrljao se, a zatim bi utihnuo, postajući mekan i baršunast. Bilo je nemoguće ni za tren se odvojiti od njega jer je s takvom ekspresijom ne samo izgovarao, već́ igrao uloge iz celog teksta.

Evo, probija se promukli Hlopuša, razdvajajući nevidljivu gomilu. Zatim Pugačov besni, naređuje, zahteva, ubeđuje, proklinje caricu. Nije potrebna ni dekoracija, ni šminka, sve je određeno snagom ritmičkih fraza i upečatljivošću neprestano tekućih gestova, ništa manje potrebnijim od reči. Tragediju, pravu rusku, bez i najmanje stilizacije, odigrao je na ogromnoj sceni samo jedan čovek. Jesenjin. I potom izgovara poslednje reči Pugačova, kome zadihanom i niz stisnuto grlo jedva proklizavaju očajne reči: “A činilo se…činilo…još juče…“…Dragi moji mili…dob-ri…mi-il-li“ … i publika zamire zahvaćena snagom poetskog i glumačkog umeća, a zatim se sve obrušava i grmi od oduševljenih aplauza. “Da, to je nešto izvanredno!”, uzviknuo je Pasternak, koji se nalazio u prvim redovima i izbezumljeno tapšao. I svi su pohrlili ka sceni, ka Jesenjinu.

A on je stajao, blago se osmehujući i otpozdravljajući svima koji su mu pružali ruku, i sam uzbuđen zbog oluje koju je podigao”.

Prevod: jesenjin.rs

Neizvestnый Esenin. V plenu u Benislavskoй

Pratite nas i lajkujte

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.